Bell España produceert naast Serrano hammen ook de zeer gewaardeerde, welgekende en luxueuze Iberico hammen (Jamón Ibérico). De faam van Iberico ham wordt toegeschreven aan het specifieke varkensras dat gebruikt wordt, hun dieet en het traditionele droogproces. Al deze aspecten maken elk stuk tot een uniek product in smaak en textuur.

De Iberische varkens die gebruikt worden in de Bell-productievestiging in Spanje worden grootgebracht in Azuaga in de regio Extremadura die zeer beroemd is om zijn grote weiden (dehesas). Ze voeden zich vrij met eikels van de late herfst tot de late winter. De fabricagemethoden zijn traditioneel gebleven, zo gebeurt het zouten van het vlees dagelijks met de hand. De zoutdekkingstijd van elk product is afhankelijk van het gewicht van de stukken varkensvlees, doorgaans staat 1 kilogram gelijk aan 1 dag zout. De droogtijd is afhankelijk van de ham, een Serrano ham rijpt minimaal 9 maanden terwijl een Iberico ham minimaal 24 maanden droogt.

U herkent de Iberico hammen aan de verschillende kleurlabels die gebruikt worden op het etiket van de ham.

Er wordt gebruik gemaakt van 4 kleuren, nl. zwart, rood, groen en wit. De hammen die gekenmerkt worden met het zwarte label zijn gemaakt van ham die 100% afkomstig is van Iberische varkens. Dit zijn zwarte varkens, opgegroeid op het land die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels en grassen in en uit de vrije natuurlijk zijn gevoed (Pata Negra). Zowel de vader als de moeder zijn 100% raszuiver Iberische varkens en brengen ons dus de ham van de hoogte kwaliteit.

Daarnaast hebben we wat ze noemen “Cruzado”. Hierbij is de ham afkomstig van Iberische en Duroc-varkens waarbij het percentage van het Duroc-ras gespecificeerd moet worden om te bepalen of het product 75% of 50% Iberisch is. Er zijn verschillende kleurcategorieën die hiervoor gebruikt worden, nl. een rood, groen en wit label. Het rode label staat vermeld op de Bellota hammen. Deze worden gemaakt van varkens die opgroeien op het land, die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels en grassen in en uit de vrije natuur zijn gevoed. De moeder is 100% Iberisch en de vader 50-70% Iberisch (+Duroc). Cebo de Campo Iberico ham (groen label) wordt dan weer geproduceerd van varkens die opgegroeid zijn op het land, gevoed met granen, grassen en diervoeder. De moeder is 100% Iberisch en de vader is 50% Iberisch. En tot slot staat het wit label voor Cebo Iberico ham waarbij de varkens geen of beperkte uitloop hebben en gevoed worden met diervoeder, in dit geval zijn zowel de moeder als de vader 50% Iberisch.