Bell Benelux

FAQ

FAQ2024-01-14T15:32:37+01:00

Veel gestelde vragen

Bell Benelux, de specialist in charcuterie/vleeswaren, en onderdeel van Bell Food Group2023-10-03T13:48:49+02:00

Bell Benelux/Bell Nederland is onderdeel van de toonaangevende vleesverwerker en fabrikant Bell Food Group, opgericht in Zwitserland en intussen goed voor een tewerkstelling van 12.000 mensen wereldwijd. Dankzij meerdere productievestigingen in verschillende landen (Bell France, Bell Deutschland, Bell España, Bell Poland, …) biedt Bell een breed assortiment aan charcuterieproducten uit eigen productie. Denk hierbij aan (gerookte) worsten/saucissons, luchtgedroogde hammen, gezouten vleesproducten, verschillende varianten salami’s en gedroogd vlees. Hoe culinaire trends en eetgewoonten zich ook ontwikkelen, de Bell Food Group garandeert een constante kwaliteit en duurzaamheid door zijn innovatieve ideeën en een breed scala aan hoogwaardige voedingsproducten – in heel Europa.

Bell Benelux en Bell Nederland zijn IFS Broker gecertificeerd, wat houdt dit in ?2024-01-18T14:59:18+01:00

IFS (International Food Standard) controleert aan de hand van uniforme normen of de productie en diensten van hun producenten, logistieke bedrijven en brokers/agenturen in staat zijn om een product, dat aan de voedselveiligheidsvoorschriften en klantenspecificaties voldoet, te produceren of te behandelen.

Bell Benelux is IFS Broker gecertifieerd, wat inhoudt dat er gecontroleerd wordt of het een functionerend leveranciers- en crisismanagement heeft geïmplementeerd. Met een mooie score behaalde Bell Benelux/Bell Nederland ook dit jaar een higher level. Daarnaast hebben al onze leveranciers een IFS Food certificaat behaald door met glans te slagen als producent van levensmiddelen tijdens de IFS-audit. Hierbij wordt aan de hand van een bindende checklist gekeken of de onderneming voldoet aan voedselveiligheidsvoorschriften, de productspecificaties en de bedrijfsveiligheid.

Voor meer informatie omtrent het IFS Broker certiciaat verwijzen wij u graag door naar volgende website: https://www.ifs-certification.com/index.php/en/standards/497-ifs-broker-en (bron)

Bekijk IFS Certificaat Bell Benelux
Bekijk IFS Certificaat Bell Nederland
Charcuterie: wat is een IGP-label?2023-10-03T15:27:34+02:00

Het IGP-label (Indication Géographique Protégée/Beschermde Geografische Aanduiding) is een Europees kwaliteitslabel dat refereert naar de geografische oorsprong van een product. De producten met dit logo worden vervaardigd in een afgebakend, geografisch gebied en zijn onderworpen aan strikte specificaties die het product, de fabricagemethode en het geografische productiegebied definiëren. Minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia kunnen worden toegeschreven aan de geografische oorsprong. Bell Benelux biedt meerdere artikelen met een IGP-label aan zoals de Saucisson d’Auvergne, Jambon d’Auvergne, Ardennerham, Zwarte Woudham, etc.

Andere charcuterie kwaliteitslabels: wat is Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en wat is Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS)?2023-10-04T10:53:18+02:00

Naast het IGP-label dragen vele van onze artikelen ook nog andere labels, waaronder BOB en GTS. BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) omvat productie, verwerking en bereiding die plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied, volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Hammen die het BOB-label dragen zijn o.a. Jambon d’Auvergne, Prosciutto Parma, Prosciutto San Daniele, Jamón Iberico de cebo, Jamón Iberico de cebo campo en Jamón Iberico de bellota.

Daarnaast verwijst GTS (Gegarandeerde Traditionele Specialiteit) niet naar de herkomst, maar naar de traditionele productsamenstelling of productiemethode van de vleeswaren. Er is geen regionale binding waardoor het hier in feite niet gaat om een streekproduct. Voorbeelden van rauwe hammen die een GTS label dragen zijn Serrano ham, Serrano ham Bodega, Serrano ham Reserva, Serrano ham Gran Reserva.

Label Rouge: vleeswaren met een superieure productkwaliteit2023-10-04T10:53:48+02:00

Bell Benelux heeft tal van charcuterie/vleeswaren in het assortiment die het kwaliteitslabel Label Rouge dragen. Label Rouge is een Frans kwaliteitscertificeringslabel dat een superieure productkwaliteit garandeert in vergelijking met andere niet-gelabelde producten. “Superieure kwaliteit” wordt bepaald door de productieomstandigheden, het imago van het product en de presentatie ervan. Label Rouge is een kwaliteitslogo dat niet de geografische oorsprong garandeert, maar wel een superieure kwaliteit van het product representeert.

Als je het “Label Rouge” ziet op vleeswaren of een ander voedingsproduct in Frankrijk, betekent dit dat het product strenge inspecties heeft doorstaan en voldoet aan de hogere normen van de certificeringsinstantie. Het geeft consumenten de zekerheid dat ze een product van uitzonderlijke kwaliteit kopen en dat de producenten zich tijdens de productie aan specifieke ethische en milieuoverwegingen hebben gehouden.

Vleeswaren met een Beter Leven Keurmerk (BLK)2023-10-04T10:55:31+02:00

Het Beter Leven Keurmerk (BLK) is een certificeringssysteem dat in Nederland is ontwikkeld om het welzijn van dieren in de voedingsindustrie te bevorderen en te verbeteren. Het BLK staat voor de levenskwaliteit van het dier achter het product. Het belangrijkste doel van het Beter Leven Keurmerk is om boeren en producenten aan te moedigen meer humane praktijken toe te passen waarbij dierenwelzijn voorop staat. Dit wordt bereikt door het opstellen van specifieke criteria en normen voor verschillende diersoorten, zoals varkens, kippen en runderen en het toekennen van één, twee of drie sterren op basis van het niveau van welzijn. Het Beter Leven Keurmerk houdt ook rekening met de hele levenscyclus van het dier, van geboorte of uitbroeden tot slacht of ruiming. Het aantal gekleurde sterren op het BLK geeft aan in welke omstandigheden het dier leefde. Hoe meer sterren gekleurd zijn, hoe diervriendelijker en dus hoe beter de leefomstandigheden. De meeste hammen uit ons assortiment kunnen met een Beter Leven Keurmerk aangeleverd worden.

Bron: https://beterleven.dierenbescherming.nl/zakelijk/en/what-is-the-better-life-label/

Wanneer krijgt charcuterie een VPF (Viande de Porc Française) keurmerk?2023-10-03T15:42:53+02:00

Het VPF (Viande de Porc Française) keurmerk garandeert het gebruik van 100% Frans varkensvlees en bevestigt dat de varkens geboren, grootgebracht, geslacht, versneden en verwerkt worden in Frankrijk. Boeren en verwerkers moeten regelmatig controles ondergaan door onafhankelijke instanties om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de vereiste normen. Dit label heeft als doel de nationale productie te promoten en de waarde van de Franse varkensindustrie te verhogen door de traceerbaarheid en kwaliteit van het product te garanderen. Door te kiezen voor producten met het label VPF (Viande de porc Française) kunnen consumenten vertrouwen op de herkomst en kwaliteit van het vlees dat gebruikt wordt in vleeswaren. Het helpt ook om de lokale economie en de Franse landbouw te ondersteunen.

Bijna alle Franse hammen en Franse saucissons die Bell Benelux aanbiedt, dragen het VPF-keurmerk.

Charcuterie geproduceerd in de Auvergne2023-10-03T15:44:00+02:00

Auvergne is een historische regio in het centrale deel van Frankrijk. Het staat bekend om zijn pittoreske landschappen, eeuwenlang slapende vulkanen (puys genoemd) en rijke culinaire tradities. De regio heeft een lange geschiedenis in het produceren van verschillende soorten charcuterie, geconserveerde en bereide vleesproducten. Een leuk weetje, vanuit onze Franse Bell-fabriek in Teilhède heb je zicht op de prachtige vulkaan Puy de Dôme. Dit is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter.

Onze hammen en saucissons die geproduceerd worden in de Auvergne dragen het rood witte label die garandeert dat onze charcuterie enkel en alleen in de Auvergne geproduceerd werd. De Saucisson d’Auvergne is een traditionele droge worst gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met knoflook, zout en verschillende kruiden en specerijen. Het heeft een kenmerkende smaak en wordt vaak gegeten als snack of voorgerecht. De Jambon d’Auvergne wordt meestal luchtgedroogd en gerijpt, wat resulteert in een rijk en smaakvol vlees dat afzonderlijk kan worden gegeten of kan worden gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten. Deze vleeswaren worden vaak gegeten met lokale kazen, knapperig brood en een glas regionale wijn, wat een heerlijke culinaire ervaring oplevert voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Productievestigingen vleeswaren in Duitsland2023-09-21T14:47:07+02:00

DAS IST GUT. SEIT 1869. Als lid van de Bell Food Group staat Bell Deutschland GmbH & Co. KG bekend als de toonaangevende fabrikant van rauwe hammen. Bell Duitsland heeft vier productievestigingen waar een breed scala aan hoogwaardige rauwe hammen geproduceerd wordt, van Noord-Duitse ham tot de internationaal bekende ham uit het Zwarte Woud. De fabriek in Barssel-Harkebrügge fungeert voornamelijk als logistiek centrum waar eveneens de lijnen aanwezig zijn voor het versnijden van de hammen. In Edewecht worden verschillende rauwe hammen geproduceerd en zijn er ook snijlijnen aanwezig voor het versnijden van ham in reepjes en blokjes. De Zwarte Woudham wordt geproduceerd in Schiltach, een kleine stad in het midden van het Zwarte Woud. Op artisanale wijze worden ze er met de hand gezouten, op dennenhout gerookt en tot slot gedurende meerdere maanden gerijpt. In Seevetal, nabij Hamburg, is het hoofdkantoor van Bell Duitsland gevestigd en produceren we de Noord-Duitse specialiteit, de Katenschinken.

In januari 2009 werd Abraham – de hamspecialist in Duitsland – overgenomen door de Bell Food Group. Abraham is de grootste producent van gerookte en gedroogde ham in Duitsland. Traditionele rauwe hamspecialiteiten zijn de passie van Abraham en daarom heeft het merk Abraham zich gespecialiseerd in de productie van deze bijzondere lekkernij. Inmiddels kan Abraham terugblikken op meer dan vijftig jaar productiegeschiedenis en de daarbij horende ruime ervaring. Dat weerspiegelt zich in de continuïteit van onweerlegbare kwaliteit en de perfecte smaak van het gevarieerde assortiment aan Duitse charcuterie. Abraham neemt niet alleen zijn kwaliteitsbelofte serieus, maar ook zijn ecologische verantwoordelijkheid. Dit omvat zonder twijfel het ondersteunen van een meer diervriendelijke veehouderij en de verandering naar meer duurzaamheid in de veehouderij. Om deze claim waar te maken, heeft Abraham tot doel gesteld om het aandeel vlees uit gecontroleerde biologische landbouw voortdurend te verhogen en het bio-assortiment uit te breiden. Bell Duitsland is een toonaangevende leverancier van biologische rauwe ham in Duitsland!

Productievestigingen charcuterie in Frankrijk2023-08-09T15:15:17+02:00

MAÎTRE CHARCUTIER depuis 1869. De Bell Food Group heeft in 2008 zijn intrede gemaakt op de Franse markt met de overname van Salaison Polette, een bedrijf dat in 1974 door Marius Polette werd opgericht. Naast de historische productiesite in Mirabel heeft Polettes zoon Philippe nog vijf andere fabrieken gebouwd of gekocht in de Auvergne, de Savoie en de regio Lyon. De fabriek „Maison de Savoie” bevindt zich in het dorpje Aime, in het hart van de Savoie, aan de voet van het welgekende skigebied La Plagne. Een ideaal klimaat voor de productie van luchtgedroogde saucissons en diots. Het merk Maison de Savoie straalt een ambachtelijk imago uit en biedt ons een breed gamma aan Franse vleeswaren. Onze fabriek “Bell France Riom” bevindt zich aan de Mirabelbeek, “een echt juweeltje in deze mooie groene natuur”. Elke week komen 1600 hammen uit de Auvergne met IGP label naar deze vestiging. Ze blijven daar minstens 240 dagen liggen. Tijdens deze periode worden ze gezouten, gerijpt, gestoomd, gedroogd, ingevet en vervolgens geperfectioneerd. Bell France Saint-Symphorien is dan weer gelegen in het hartje van Lyon waar men kleine en grote traditionele stukken produceert, waaronder de beroemde Rosette de Lyon in al zijn maten en vormen, maar ook de must-have van de regio Lyon: de Mini Jesus. Tot slot de vijfde fabriek, Bell France Virieu, deze laat zich kenmerken door knowhow en traditie. Hier wordt o.a. onze Jambon de Savoie gemaakt sinds 1972. De kwaliteit van deze Franse ham werd bekroond met een gouden medaille op het Concours Général Agricole in 2016 en 2018.

Productievestigingen vleeswaren in Spanje2023-10-19T11:53:48+02:00

Bell España Alimentación S.L.U., die voor 2017 gekend was onder de naam Sánchez Alcaraz S.L.U., heeft drie productievestigingen van vleeswaren in Spanje. Bell España is gespecialiseerd in de productie van Serranoham en Iberico ham, schouder- en andere vleeswaren (embutidos). Het merk Sánchez Alcaraz kan steunen op de ervaring van meer dan twee generaties die zich toelegden op het pekelen van hammen en andere vleeswaren. Dit garandeert de uitstekende smaak van charcuterie producten en hun superieure kwaliteit.

De drie productievestigingen van Bell Spanje zijn relatief centraal gelegen in Spanje. In Azuaga (Badajoz) worden de Iberico hammen en embutidos (lomo, chorizo, salchichón) geproduceerd. Een 400-tal kilometer verderop in Casarrubios (Toledo) worden de Serranohammen geproduceerd en is de logistieke afdeling aanwezig van waar ook het transport voor export georganiseerd wordt. Naast de Serranohammen met poot die in de derde productievestiging in Fuensalida (Toledo) geproduceerd worden, worden daar ook de ontbeende hammen gemaakt.

De droogkamers in de productievestigingen van Bell Spanje zijn uitgerust met een computersysteem waarmee onvoorziene schommelingen in vochtigheid en temperatuur beperkt worden, waardoor de hammen een homogene kwaliteit krijgen. Het rijpen van de hammen varieert van 9 maanden voor de Bodega Ham tot meer dan 15 maanden voor de Gran Selección Duroc Ham in de Serranoham categorie, alsook van 24 maanden voor de Cebo Iberico ham en tot meer dan 30 maanden voor de Jamón de Bellota Ibérico.

Productievestigingen charcuterie in België2023-10-19T11:54:09+02:00

In de prachtig gelegen fabriek, Salaison des Ardennes, in de Belgische Ardennen (Libramont-Chevigny) wordt onze Coburger ham, ook wel gekend als Cobourg, en Ardennerham (IGP) geproduceerd. Deze fabriek werd gebouwd in 1971 en uitgebreid in 1980. Hier wordt ongeveer 1.450 ton ham per jaar geproduceerd. De rauwe hammen worden er met de hand gezouten en op traditionele wijze gerookt. Het natuurlijk roken van de Ardeense ham met houtmeel is een eeuwenoude bewaarmethode. In een kolom met warme lucht, gevormd door een langzame verbranding van eiken- en beukenhout, droogt de ham en wordt deze doordrongen met rokerige aroma’s.

De Ardennerham, die ook wel bekend is als Jambon d’Ardenne, is een bekende delicatesse uit de pittoreske streek van de Belgische Ardennen. Deze hartige, luchtgedroogde ham heeft een eeuwenoude geschiedenis en is diepgeworteld in de rijke culinaire tradities van het gebied. De Ardennerham wordt met de grootste zorg gemaakt van zorgvuldig geselecteerde stukken varkensvlees. De ham wordt gekruid met een delicate mix van aromatische kruiden en natuurlijke specerijen, waardoor het unieke smaakprofiel wordt versterkt. De Jambon d’Ardenne past uitstekend bij verschillende gerechten, zoals vers brood, kaas en fruit, waardoor het een veelzijdige toevoeging is aan elke maaltijd.

Productievestiging vleeswaren in Polen2023-08-09T15:21:30+02:00

De productievestiging van Bell Polska Sp. Z o. o. kan dankzij zijn centrale ligging snel klanten in het hele land bereiken. Om aan de behoeften van de markt te voldoen, is Bell Polen actief in alle distributiekanalen, groot- en detailhandel, winkelketens, discountwinkels en foodservice. De productievestiging in Polen produceert momenteel 11.500 ton per jaar en wordt voortdurend gemoderniseerd. In april 2012 werd daar de uitbreiding van het expeditiegedeelte voltooid. In 2015 is opnieuw een uitbreiding gerealiseerd en de komende jaren staan ​​verdere investeringen in procesautomatisering en uitbreiding van het machinepark op het programma. Een effectieve organisatie van het kwaliteitsmanagementsysteem, ondersteund door continue ontwikkeling, stelt Bell Polen in staat om de hoogste normen te handhaven. Uit het assortiment van Bell Polen selecteren we o.a. Kiełbaski szaszłykowe, Kiełbaski szynki en Kiełbasa śląska premium. Heerlijk gekruide worstjes met een prominente hoeveelheid varkensvlees die gerookt (of gestoomd) worden en onmisbaar zijn op een BBQ-avond!

Iberico ham geproduceerd bij Bell España: luxe charcuterie!2023-10-23T12:55:39+02:00

Bell España produceert naast Serrano hammen ook de zeer gewaardeerde, welgekende en luxueuze Iberico hammen (Jamón Ibérico). De faam van Iberico ham wordt toegeschreven aan het specifieke varkensras dat gebruikt wordt, hun dieet en het traditionele droogproces. Al deze aspecten maken elk stuk tot een uniek product in smaak en textuur.

De Iberische varkens die gebruikt worden in de Bell-productievestiging in Spanje worden grootgebracht in Azuaga in de regio Extremadura die zeer beroemd is om zijn grote weiden (dehesas). Ze voeden zich vrij met eikels van de late herfst tot de late winter. De fabricagemethoden zijn traditioneel gebleven, zo gebeurt het zouten van het vlees dagelijks met de hand. De zoutdekkingstijd van elk product is afhankelijk van het gewicht van de stukken varkensvlees, doorgaans staat 1 kilogram gelijk aan 1 dag zout. De droogtijd is afhankelijk van de ham, een Serrano ham rijpt minimaal 9 maanden terwijl een Iberico ham minimaal 24 maanden droogt.

U herkent de Iberico hammen aan de verschillende kleurlabels die gebruikt worden op het etiket van de ham.

Er wordt gebruik gemaakt van 4 kleuren, nl. zwart, rood, groen en wit. De hammen die gekenmerkt worden met het zwarte label zijn gemaakt van ham die 100% afkomstig is van Iberische varkens. Dit zijn zwarte varkens, opgegroeid op het land die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels en grassen in en uit de vrije natuurlijk zijn gevoed (Pata Negra). Zowel de vader als de moeder zijn 100% raszuiver Iberische varkens en brengen ons dus de ham van de hoogte kwaliteit.

Daarnaast hebben we wat ze noemen “Cruzado”. Hierbij is de ham afkomstig van Iberische en Duroc-varkens waarbij het percentage van het Duroc-ras gespecificeerd moet worden om te bepalen of het product 75% of 50% Iberisch is. Er zijn verschillende kleurcategorieën die hiervoor gebruikt worden, nl. een rood, groen en wit label. Het rode label staat vermeld op de Bellota hammen. Deze worden gemaakt van varkens die opgroeien op het land, die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels en grassen in en uit de vrije natuur zijn gevoed. De moeder is 100% Iberisch en de vader 50-70% Iberisch (+Duroc). Cebo de Campo Iberico ham (groen label) wordt dan weer geproduceerd van varkens die opgegroeid zijn op het land, gevoed met granen, grassen en diervoeder. De moeder is 100% Iberisch en de vader is 50% Iberisch. En tot slot staat het wit label voor Cebo Iberico ham waarbij de varkens geen of beperkte uitloop hebben en gevoed worden met diervoeder, in dit geval zijn zowel de moeder als de vader 50% Iberisch.

Go to Top